2016-12-18

Barnens vecka


Nu börjar barnens vecka och jag som mamma känner viljan att för dom skapa glada dagar och goda minnen. Jag vill så gärna se glädjen i deras ögon och känna deras förväntan på julafton. Jag har sedan i somras funderat på hur dessa dagar ska firas och vad dom ska få av jultomten. Jag vill med hela mitt hjärta att det ska bli så rätt, så där fint som man tänker i fantasin att det ska bli. Maten är god, man får äta godis, människor skrattar och är glada och när tomten sedan kommer uppfylls alla förväntningar. Detta är vad jag i mitt huvud vill skapa åt mina barn. 

I mitt hjärta däremot känner jag en sorg och i mitt huvud råder kaos. Känslor dyker upp som jag inte vill kännas vid. Rädslan för att återigen bli sviken och få uppleva den där sorgen som jag så väl känner igen. Ett totalt kontrollbehov som äter upp mig och gör att dessa dagar för mig blir allt annat än avslappnat. Jag vet vad allt beror på men det gör inte saken ett dugg bättre. Jag vet att jag skapar mitt liv härifrån och att det som hänt inte går att ändra på. Jag vet att jag kan skapa glada minnen åt min barn men att inte kunna kontrollera gör så ont och ger mig ångest. Jag själv förknippar julen med svek och många tårar. Varför slutar det aldrig att göra ont ? Jo för att att svek känns och förväntningar som bryts gör ont. Jag måste lära mig att hantera smärtan och försöka att släppa kontrollen lite mer för varje år. 

Så till alla er som nu börjar förbereda för en familjejul med allt vad som det innebär. Lägg en tanke till dom som kanske inte har möjlighet att skapa det som för dom flesta är självklart, julfrid. Och för er som tycker alkoholen är viktigare än era barns glädje, tänk efter en gång till. Låt denna jul bli en vit jul och upplev era barns glädje i stället för att sedan år ut och år in få se deras ångest över jul. Jag ska göra allt för att mina barn ska minnas denna veckan som en glad högtid. För vad som betyder mest för mig just nu och som kan få min egen ångest att bli mindre och mindre är just att fylla mitt hjärta med deras glädje. 

1 kommentar :

  1. Så kloka och fina tankar du fått ner på pränt. Jag håller helt och hållet med dig! Jag önskar er en härlig och mysig jul tillsammans. Kram

    SvaraRadera